KÖLYÖKKUTYA KERÜL A HÁZHOZ
A kölyökkutyák kíváncsi természetűek, és bármilyen csintalanságot elkövethetnek, ha nem készül fel előre, mielőtt magához vesz egyet. Mindenképpen gondolja át, mire lesz szüksége a kölyökkutya számára, és ellenőrizze, hogy kölyökkutya barát-e az otthona.
A KÖLYÖKKUTYA MEGISMERTETÉSE ÚJ OTTHONÁVAL
Otthonos hangulat megteremtése: Jelöljön ki egy területet a kölyökkutya számára, ahová odakészíti a dobozát, a játékait, az etető- és itatótálkáját, és amikor hazaviszi az állatot, azonnal mutassa meg neki.
Introducing your puppy
Visszafogott ismerkedés: A gyerekekkel fokozatosan és csakis felügyelet mellett ismertesse össze az állatot. Fogja rövidre a dolgot, a gyerekekkel pedig értesse meg, mennyire fontos a szelíd, csendes és nyugodt viselkedés – semmi hirtelen mozdulat!
Introducing your puppy
Ismerkedés macskákkal: Mielőtt az újonnan érkezett kutyát összeismerteti a macskájával, az egyik ajtónyílásba tegyen babarácsot. Így a két állat megismerheti egymást, de ha a macska inkább távozna, lesz menekülési útvonala.
Introducing your puppy
Találkozás más kutyákkal: Ha idősebb kutyával szeretné összeismertetni az új kölyökkutyáját, ezt tegye semleges helyen, például parkban, és mindkét kutya legyen pórázon. Ha az otthonában mutatja be egymásnak az állatokat, válassza szét őket egy babarács segítségével. Tegye el a játékokat és jutalomfalatokat, hogy össze ne vesszenek rajtuk, és ne hagyja őket felügyelet nélkül, amíg nem biztos benne, hogy jól érzik magukat egymás társaságában.
Introducing your puppy
Vendégek eligazítása: A látogatókkal való találkozás a kölyökkutya szocializációs nevelésének fontos része. Kérje meg a vendégeket, hogy ha a kutya felugrál rájuk, ne reagáljanak, hanem csak akkor foglalkozzanak vele, ha az üdvözlés során „ülve” marad. Mindig jutalmazza meg a kölyökkutyát a jó magaviseletért; a jutalomfalat sokat segít a betanítás során, de a dicséret is jó alternatíva.
Introducing your puppy
Zárja le biztonságosan a területet: Tartsa a kölyökkutyát a lakásban biztonságos területen, tartsa zárva az ajtókat és ablakokat.
Introducing your puppy
Ügyeljen a magas helyekre: Ne engedje a kölyökkutyát erkély, nyitott lépcsőforduló vagy magas galéria közelébe.
Introducing your puppy
Rejtse el a veszélyforrásokat: Tárolja biztonságos helyen a veszélyes tárgyakat, pl. tisztítószereket, festékeket, moly- és kártevőirtó szereket.
Introducing your puppy
Védelem a növényektől: Távolítsa el a mérgező szobanövényeket, vagy tartsa őket függő kosarakban, ahol a kölyökkutya nem éri el őket.
Introducing your puppy
Csukott ülőke: Tartsa lecsukva a vécéülőkét, hogy a kölyökkutya ne kóstolhassa meg az egészségre ártalmas vécétisztító szereket.
Introducing your puppy
Kábelmentes környezet: A kölyökkutya számára kijelölt biztonságos területen húzzon ki, távolítson el vagy fedjen le minden elektromos vezetéket.
Introducing your puppy
Zárja el az apró tárgyakat: Tegyen el minden olyan apró vagy éles, hegyes tárgyat – pl. gombot, tűt, madzagot, szöget vagy az üdítősdobozok nyitófüleit –, amelytől a kölyökkutya megfulladhat vagy amellyel felsértheti a száját.
Introducing your puppy
Rakja el a zacskókat: A nejlonzacskókat és szatyrokat tartsa a kölyökkutya számára elérhetetlen helyen.
Introducing your puppy
Mutassa meg a tekintélyét: Szilárdítsa meg a kölyökkutyával szembeni vezető szerepét azáltal, hogy világos szabályokat és viselkedésbeli elvárásokat állít fel. A tanítás során rendkívül fontos a következetesség és a pozitív megerősítés, mivel segít a kölyökkutyának az utasítások követésében.
Introducing your puppy
Ne bonyolítsa túl: Hogy a tanítás könnyebben menjen, és a kölyökkutya jobban megértse a szabályokat, maradjon meg az egyszerű utasításoknál, és azokat is fokozatosan vezesse be.
Introducing your puppy
Harag helyett asszertivitás: Legyen gyengéd, de határozott, és soha ne büntesse meg a kölyökkutyát.
Introducing your puppy
Következetesség: Gondoskodjon róla, hogy a család minden tagja ugyanazokhoz a szabályokhoz tartsa magát, és amikor a kölyökkutya megteszi, amit kérnek tőle, ne felejtsék el megdicsérni és megjutalmazni.
Introducing your puppy
Tanítsa meg nyugodtan viselkedni: Amikor a lakáson kívül vannak, tartsa a kölyökkutyát vagy újonnan szerzett kutyát egy körülkerített területen vagy sétáltassa pórázon.
Introducing your puppy
Tanítsa meg engedelmeskedni: A visszahívás rendkívül fontos mind a fegyelem, mind a biztonság szempontjából, ezért tanítsa meg a kutyát arra, hogy hallgasson a nevére, és hívásra jöjjön oda Önhöz.
Introducing your puppy
Legyen határozott: Ha parancsról van szó, ne engedjen belőle. Csak egyszer mondja ki, és ne nyugodjon, amíg meg nem kapja a várt reakciót.
Introducing your puppy
Koncentráljon a pozitívumokra: A jó viselkedést mindig jutalmazza sok-sok dicsérettel és néha egy-egy jutalomfalattal.
Introducing your puppy
Őrizze meg a nyugalmát: Ha a kutyája engedetlenkedik, soha ne üsse meg, és ne használjon fenyegető testbeszédet sem.
Introducing your puppy
Szobatisztaságra nevelés: Mindig ugyanarra a helyre vigye ki a kölyökkutyát, hogy elvégezze a dolgát. Használja gyakran az olyan kulcsszavakat, mint „pisi” és „kaki”, és dicsérje meg a kutyát a jó teljesítményért. Ne szidja le a kutyát, ha a lakáson belül „baleset” történik, de mutassa meg neki az eredményt, és mondjon rá határozott „nem!”-et. Ez még hatásosabb, ha sikerül tetten érnie a kutyát. Hogy hány óránként kell kivinni a kutyát, azt úgy lehet kiszámítani, ha a hónapokban számított korához egyet hozzáad (maximum 8 óra). Például egy kéthónapos kölyökkutyát legalább háromóránként ki kell vinni.
Introducing your puppy
Szocializáció: Ismertesse meg kölyökkutyáját különböző hangokkal, környezetekkel, emberekkel (felnőttekkel, gyerekekkel, családtagokkal, barátokkal, csakúgy, mint idegenekkel), hogy minél több új tapasztalatot szerezzen. A szocializációra legideálisabb időszak a 12-16 hetes kor között van.
Introducing your puppy
Aktivitás: Kutyájának rendszeres, napi mozgásra és játékra van szüksége, így a kapcsolat is épül Önök között.
Introducing your puppy
Kezesség: Szoktassa hozzá kölyökkutyáját már fiatal korban, hogy kézbe veszik, megvizsgálják. Akkor ellenőrizze a fogait, testrészeit és tappancsait, mikor nyugodt, és jutalmazza meg sok dicsérettel és némi jutalomfalattal. Így felkészítheti őt a később állatorvosnál vagy kutyakozmetikusnál tett látogatásokra.
Introducing your puppy
Ivartalanítás: Hacsak nem tervezi a későbbiekben kutyáját tenyésztésbe vonni, érdemes a megfelelő életszakaszban ivartalaníttatni. A nem kívánt kiskutyák mellett különböző egészségügyi problémák kockázatát is csökkenti.
Introducing your puppy
Figyeljen oda és tanuljon: Figyelje meg kutyája megjelenését és viselkedését, amikor egészséges, így betegség vagy sérülés esetén könnyen felismerheti a jeleket.
Introducing your puppy
Előzze meg a fogzási problémákat: Biztosítson kölyökkutyája számára biztonságos rágójátékokat a fogzás időszakában, így elkerülheti, hogy a stresszt a bútorokon vezesse le.
Introducing your puppy
Szeparáció: Fontos, hogy kölyökkutyája hozzászokjon az egyedülléthez. Először rövid időre hagyja magára a kennelében, úgy, hogy Ön otthon van, és dicsérje meg, ha nyugodtan, csendesen viselkedik. Egy biztonságos játék vagy a bekapcsolt rádió oldja a szorongást.