KUTYÁJA IMMUNRENDSZERE SEGÍTSÉGÉVEL KÜZDI LE A MEGFÁZÁST, A KÜLÖNFÉLE BETEGSÉGEKET ÉS FERTŐZÉSEKET. DE TUDJA ÖN, MI AZ EGÉSZSÉGES IMMUNRENDSZER KULCSA?

AZ IGAZI FŐSZEREPLŐ

Számos kutyatulajdonos nincs tisztában azzal, hogy az immunrendszer egészségének legfontosabb támogatója valójában az emésztőrendszer. Kutyája immunsejtjeinek 70%-a az emésztőrendszerében található, amely egymáshoz kapcsolódó, a táplálékot lebontó és a tápanyagokat felszívó szervek hihetetlenül bonyolult hálózata. A bélmikroflóra megfelelő egyensúlya hozzájárul az emésztési folyamathoz.

Kutyája védelmi rendszerének fontos része az emésztőrendszer. Kedvence akkor maradhat egészséges, és akkor élvezheti legteljesebben az életet, ha az emésztőrendszere megfelelően működik.

AZ EMÉSZTÉS ÉS AZ IMMUNRENDSZER KAPCSOLATA

Kutyája bélrendszerében több száz különféle baktériumfaj él. Ürülékében grammonként több mint egymilliárd baktérium található.

Ez lehet, hogy ijesztően hangzik, pedig valójában ez a hatalmas baktériumtömeg az egészség alapvető feltétele. Kutyája emésztőrendszere oly módon alakult ki, hogy képes ennek a hihetetlen bakteriális terhelésnek a kezelésére.

A baktériumok lehetnek hasznosak vagy károsak. Például a táplálék emésztetlen részeit a vastagbélben „jó” baktériumok alakítják rövid szénláncú zsírsavakká, amelyeket a bélfal sejtjei üzemanyagként használnak. A jó baktériumok hozzájárulnak a bélrendszer egészségéhez, és elősegítik a kutyák K-vitamin-termelését.

HA FELBORUL AZ EGYENSÚLY

A potenciálisan ártalmas és a hasznos baktériumok egyensúlya a jó emésztés és az általános egészség alapfeltétele. Az egyensúly hirtelen felborulását többféle ok is kiválthatja, így például:

 • • Étrend vagy eledel márka megfelelő átmeneti időszak nélküli változtatása
 • • Szennyezett víz
 • • Antibiotikumok vagy szteroidok
 • • Kennelben vagy állatkórházban való tartózkodás

Szerencsére azonban jó baktériumok bevitelével helyre lehet állítani az emésztőrendszer mikroflórájának egyensúlyát, ami az immunrendszert is megerősíti. Kérje állatorvosa tanácsát a kutyája korához, testsúlyához és testméretéhez igazodó, minőségi étrend kialakításában, és hamarosan tapasztalni fogja, mennyit számít ez az általános egészséget tekintve.


HA KUTYÁJÁNAK ÉRZÉKENY AZ EMÉSZTŐRENDSZERE, PRÓBÁLJA KI A KÖVETKEZŐ NÉHÁNY EGYSZERŰ LÉPÉST, HOGY SEGÍTSEN BIZTOSÍTANI, HOGY KEDVENCE MEGKAPJON MINDEN SZÜKSÉGES TÁPANYAGOT A TELJES ÉRTÉKŰ ÉLETHEZ.

1. LÉPÉS: KONZULTÁLJON AZ ÁLLATORVOSSAL

Ha kutyája hasmenéssel vagy túlzott bélgáz képződéssel küzd, az első dolog, amit tehet, hogy kikéri állatorvosa véleményét. Meg kell ugyanis győződni arról, hogy az érzékenység tüneteit nem betegség okozza. Ki kell zárni az olyan problémákat, mint az allergiás reakciók, baktérium- vagy vírusfertőzések, bélparaziták vagy gyulladásos bélbetegség. Bízhat benne, hogy állatorvosa biztonsággal meg tudja állapítani, mi ad okot aggodalomra, és mi nem.

2. LÉPÉS: GONDOLJA ÁT AZ ELEDEL MEGVÁLASZTÁSÁT

A széklet minősége jól tükrözi a kutyaeledel minőségét. A magas minőségű összetevők csökkentik a kutya beleit érő terhelést. A megfelelően feldolgozott, jó minőségű összetevőkből ugyanis könnyen és jól emészthető eledel készül – főleg ha még a bélrendszer egészségét támogató prebiotikumokat is tartalmaz. A jól emészthető táp normál mennyiségű, formált és szilárd székletet eredményez. Az eledel íze sem elhanyagolható tényező. Ahogy az ember, úgy a kutya is összekapcsolhatja a kellemetlen emésztőszervi tüneteket az elfogyasztott táplálék ízével. Ez az eledel kerüléséhez, sőt akár visszautasításához is vezethet. Így, ha például a kutya a csirke ízéhez szokott, próbáljon ki egy másik ízt, például a bárányt.

3. LÉPÉS: FOKOZATOSAN VÁLTSON ÉTRENDET

Ha sikerült megtalálnia a megfelelő eledelt, lassan vezesse be azt, és kerülje a kutya étrendjének hirtelen megváltoztatását. Az első két nap vegyen el néhány kanállal a régi tápból, és keverjen a helyébe az újból. A következő napok folyamán csökkentse tovább a régi táp mennyiségét, az új eledelét pedig ezzel arányosan növelje. Folytassa ezt még 7-10 napig, amíg teljesen ki nem vezeti a régi eledelt. Ha elsőre nem sikerül megtalálnia a kutyája érzékeny emésztőrendszerének megfelelő eledelt, ne keseredjen el – lehet, hogy a siker még beletelik néhány próbálkozásba.

4. LÉPÉS: BÁNJON CSÍNJÁN A JUTALOMFALATOKKAL

Ne terhelje túl kutyája érzékeny emésztőrendszerét azzal, hogy a saját ételéből ad neki maradékot – számára ez akár emészthetetlen is lehet, ami pedig felborítja a bélrendszer egyensúlyát. Ha kutyája kiérdemelt egy-egy jutalomfalatot, gondosan ellenőrizze annak összetételét – ezzel együtt a kutya étrendjének legfeljebb 10%-át tegyék ki.

Ezzel a néhány egyszerű lépéssel segíthet az állatorvosának megállapítani, mitől rendetlenkedik kutyája gyomra, és megtalálhatja a megfelelő étrendet.

AZ EMÉSZTŐRENDSZER A KUTYA SZERVEZETÉNEK EGYIK LEGBONYOLULTABB ÉS LEGFONTOSABB SZERVRENDSZERE. A KUTYÁK SZÁMOS EGÉSZSÉGI PROBLÉMÁJA MÖGÖTT AZ ELFOGYASZTOTT TÁPLÁLÉK ÉS FELDOLGOZÁSÁNAK MÓDJA ÁLL. EZÉRT LÉTFONTOSSÁGÚ, HOGY ÖN TISZTÁBAN LEGYEN AZ ALAPVETŐ ISMERETEKKEL.

AZ EMÉSZTŐRENDSZER RÉSZEI

Az emésztőrendszer a szájüreggel kezdődik, majd végigfut a test egész hosszán, és a végbélnyílással ér véget. Beletartoznak a fogak, a nyálmirigyek, a nyelőcső, a gyomor, a hasnyálmirigy, a máj, az epehólyag, a vékonybél és a vastagbél. Nézzük meg alaposabban!

A TÁPLÁLKOZÁSON TÚL

Az emésztőrendszer a kutya szervezetének talán legfontosabb rendszere. Ez fekteti le a jó egészség alapjait, amelyre a többi rendszer működése is épül.

Például, ha kutyájának bőrproblémái vannak, az állatorvos nem csak a bőrét fogja megvizsgálni. Ha a vérével vannak gondok, azok is eredhetnek az emésztőrendszerből.

Az emésztőrendszer alapvető fontosságú az általános jó egészség szempontjából. Ezért feltétlenül tartsa kutyáját következetesen olyan étrenden, amely megfelel a korának, testsúlyának és általános egészségi állapotának. Ha segítségre van szüksége, mindig kérdezze meg állatorvosát!

A szájban:

 • • A táplálék szájba vétele, megrágása, lenyelése
 • • A táplálék mechanikus lebontásának kezdete

A nyelőcsőben:

 • • Az izmok összehúzódásának és elernyedésének köszönhetően a táplálék a szájból a gyomorba kerül

A gyomorban:

 • • A táplálék összekeveredése
 • • Fehérjék és zsírok előemésztése (azaz kisebb molekulákra bontása) a gyomorsavak és -enzimek működése révén

A vékonybélben:

 • • A táplálék nagy és összetett molekuláit enzimek bontják tovább egyszerűbb egységekre
 • • Ezek az egyszerűbb molekulák a bélfalon keresztül felszívódnak a véráramba, amely eljuttatja őket a test minden pontjára

A vastagbélben:

 • • A víz felszívódása
 • • A vastagbélben élő baktériumok folytatják egyes, még emésztetlen tápanyagok (pl. rostok) emésztését